در حالی که مسئولان دماوند معتقدند طرح‏های هادی این شهرستان کیفیت لازم را ندارند؛ معاون بنیاد مسکن استان تهران می‏گوید: اجرای طرح‌های روستایی در دماوند سه سال زودتر از آمار سال 1390 تهیه و تصویب شده است.

علی خوئینی (معاون امور عمران روستایی بنیاد مسکن استان تهران) اظهار کرد: طبق آمارهای موجود، زمان تهیه طرح‌های هادی، 46 روستای با جمعیت بالای 20 نفر خانوار در شهرستان دماوند وجود داشت که در حال حاضر در 50 درصد از این روستاها طرح هادی اجرا شده است.

وی با بیان اینکه طرح هادی فقط مختص روستا‌های با جمیعت بالای 20 خانوار است، افزود: در 50 روستای باقیمانده نیز طرح هادی تهیه و در برخی از موارد تصویب شده است.

خوئینی در خصوص روستاهای بخش مرکزی دماوند تصریح کرد:‌ اگر آمار جمیعت روستایی در چند سال اخیر تغییر کرده باشد، باید از سوی مسئولان محلی ابلاغ شود تا طی بازدید از روستا و در صورت لزوم در این روستاها نیز طرح هادی در نظر گرفته شود.

آمارهای متناقض؛ شمار روستاها نیازمند بررسی بیشتر

معاون امور عمران روستایی بنیاد مسکن استان تهران ادامه داد: درباره آنچه در جلسه بررسی مشکلات طرح‌های هادی روستایی در شهرستان دماوند مبنی بر فقدان طرح هادی در 10 روستا در بخش مرکزی بیان شده است،‌ باید گفت که پنج روستا از تعداد اعلام شده، دارای جمعیت زیر 20 خانوار هستند.

وی اظهار داشت: از این پنج روستا نیز در چهار روستا، طرح هادی تصویب شده و تنها یک روستا طرح هادی ندارد که آن هم در دست اقدام است.

خوئینی در خصوص مسائل مطرح شده در بخش صدور سند مالکیت خانه‌های روستایی بیان کرد: هم‏چنان‌ که گفته شد یکی از مأموریت‌ها و رسالت‌های اصلی بنیاد مسکن، صدور سند برای منازل روستایی است که تاکنون نیز این کار به خوبی انجام شده است.

صدور حدود 6300 جلد سند منزل روستایی در دماوند

معاون امور عمران روستایی بنیاد مسکن استان تهران با بیان اینکه در شهرستان دماوند 6 هزار و 299 جلد سند منزل روستایی صادر شده است، افزود: همان‏طور که مدیرکل بنیاد مسکن استان تهران در دماوند بیان کرد، از 46 روستای با جمعیت بیش از 20 خانوار، در 36 روستا کار صدور سند به اتمام رسیده و در 10 روستای باقیمانده نیز این کار دست اقدام است.

خوئینی خاطر نشان کرد: در مواردی که در این 36 روستا، سند مالکیت برای منازل یا املاک روستایی صادر نشده، ملک مورد نظر مشکلاتی مانند خارج بودن از بافت طرح هادی،‌ وقفی بودن ملک یا عمومی بودن آن را داشته است.

معاون امور عمران روستایی بنیاد مسکن استان تهران اظهار کرد: با این وجود، این افراد نیز می‌توانند با مراجعه به اداره ثبت اسناد و املاک شهرستان دماوند، ‌برای ملک خود سند دریافت کنند.

بازنگری در طرح‏های هادی؛ البته با سند و مدرک

معاون امور عمران روستایی بنیاد مسکن استان تهران با تأکید بر اینکه در کمیسیون تصویب طرح‌های هادی تهیه شده، بخشداران و فرمانداران نیز حق رأی دارند، گفت: چنانچه مسئولان محلی نسبت به طرح‌های تهیه شده در سالیان گذشته اعتراضی دارند، با سند و مدرک قابل قبول اعتراض خود را ارائه کنند تا در صورت لزوم و امکان، طرح هادی مذکور مورد بازبینی و بازنگری قرار گیرد.

خوئینی اظهار داشت: در بازنگری طرح‌های هادی که اخیرا در روستاهای شهرستان دماوند انجام شده یا در حال انجام است، مشاوران مسئول تهیه طرح‌ها مکلف شده‌اند که با مسئولان محلی مشورت و از نظرات آنان در این مرحله استفاده کنند.

وی ادامه داد: قبل از تهیه طرح‌ در هر روستا از دهیاری و اعضای شورای اسلامی آن روستا خواسته می‌شود تا معرفی کلی از بافت مسکونی و عمومی روستای خود را داشته باشند.

ساخت ‌و سازهای غیرمجاز؛ مشکل اصلی دماوند

خوئینی مشکل اصلی در روستاهای شهرستان دماوند را ساخت ‌و سازهای غیرمجاز خواند و افزود: به دلیل آب‌ و هوای خوش و شرایط اقلیمی مناسب منطقه،‌ در برخی از روستاهای شهرستان دماوند شاهد از بین بردن اراضی کشاورزی یا ملی و تبدیل آن به ویلاهای مسکونی هستیم.

وی تأکید کرد: کسانی که در شهرها و روستاها پروانه ساخت صادر می‌کنند، باید قبل از هر چیز به فکر حفظ اراضی ملی و کشاورزی به عنوان یک ثروت گران‏بها باشند.

معاون امور عمران روستایی بنیاد مسکن استان تهران یکی از اهداف اصلی طرح‌های هادی روستایی را جلوگیری از ساخت‌ و سازهای غیرمجاز و حفظ منابع ملی در روستاها برشمرد و تصریح کرد: بنیاد مسکن برابر تمام ساخت ‌و ‌سازهای غیرمجاز مسئولیت ندارد؛ اما این وظیفه در قالب اجرای طرح هادی به این نهاد محول شده است.

مشکلات محدوده بافت در برخی از روستاها مورد قبول است

معاون امور عمران روستایی بنیاد مسکن استان تهران با بیان اینکه مشکلات محدوده بافت در طرح‌های هادی در برخی از روستاها مورد قبول است، گفت: برای طرح‌های هادی در برنامه پنجم و نیز در بازبینی‌ها و بازنگری‌ها، این مشکل حتما مد نظر خواهد بود.

خوئینی همچنین در خصوص خبری که در جلسه طرح‌های هادی روستایی شهرستان دماوند مبنی بر وجود خطر ریزش کوه در روستای «مومج» بیان شده بود، تصریح کرد: تشخیص این امر کاری تخصصی است که نیاز به مطالعات و بررسی‌های دقیق زمین‌شناسی دارد.

وی ادامه داد:‌ ضمن اینکه انتقال یک روستا کاری بسیار زمان‌بر و هزینه‌بر است؛ نباید تنها با یک ادعا و بدون بررسی دقیق کاری انجام داد.

گردشگری مغفول مانده است

معاون امور عمران روستایی بنیاد مسکن استان تهران بخش مغفول مانده در روستاهای شهرستان دماوند را گردشگری دانست و افزود: این یک پتانسیل و ظرفیت خدادادی و طبیعی است که در شهرستان دماوند می‌تواند عاملی برای توسعه باشد.

وی تصریح کرد:‌ بر همین اساس، طرح‌های هادی در برخی از روستاهای این شهرستان مانند روستای جورد با رویکرد گردشگری تهیه شده است.

خوئینی گفت: این آمادگی وجود دارد که در طرح‌های آینده یا طرح‌های بازنگری شده نیز رویکرد گردشگری در نظر گرفته شود.

 

منبع: فارس