"ابراهیم اکبری" در گفت و گو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران
در خصوص حمام تاریخی محله درویش شهر دماوند افزود: در مرکز شهر دماوند و در محله درویش این شهر حمام تاریخی وجود دارد که می توان عمر آن را چند صدساله تخمین زد.
وی با بیان اینکه بنای حمام تاریخی محله درویش مستطیل شگل است، تصریح کرد: این بنا در جهت شمال به جنوب احداث شده و شامل دو بخش مجزا می باشد که این دو بخش با دو در ورودی مجزا در جبهه شمالی و جنوبی از هم تفکیک شده اند.
رئیس اداره میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان دماوند و فیروزکوه ادامه داد: بخش شمالی حمام وسیع تر، آباد تر، اصیل تر و دست نخورده تر مانده و مسیر ورودی آن به رختکن توسط دالانی L شکل میسر گشته است.
این مسوول با بیان اینکه بنای رختکن حمام شمالی با طرح چلیپایی احداث شده است، خاطر نشان کرد: این بنا شامل گنبد بزرگی در وسط و چهار نیم گنبد در جوانب آن می باشد که ترکیب موزون و قشنگی را به بنا بخشیده که در زیر چهار نیم گنبد عنوان شده سه سکوی نشیمن در جهات شمال، جنوب و غرب تعبیه که بدنه آنها با کاشی سفید پوشانده شده است.
وی با اشاره به اینکه این حمام همچون حمام های قدیمی دارای گرمخانه می باشد، افزود: گرمخانه این حمام شمال فضایی مستطیل شکل است که جهت شرقی- غربی داشته و دو ستون قطور امکان تعبیه طاق و تویزه ها و نگهداری سقف را فراهم نموده که در اطراف فضای گرمخانه سکوهایی جهت نشیمن ساخته و بدنه آن نیز با کاشیهای سفید رنگ همچون رختگن پوشش داده شده است.
رئیس اداره میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان دماوند و فیروزکوه طاقهای این بخش از حمام را دارای قوس جناغی دانست و افزود: قسمتهایی از آن که در مرمت دوره های بعد نیاز به دستکاری نداشته، دارای توازن و ایستایی بسیار خوبی می باشند که با احداث فضای کوچکی در ضلع غربی بنا جهت رفع نیاز مراجعه کنندگان به حمام، نشان می دهد که همگی آنها متعلق به بیش از پنجاه سال اخیر می باشند.
اکبری به بخش جنوبی حمام که مختص به آقایان بوده اشاره کرد که در ضلع جنوبی بنا احداث شده و با 9 پله به فضای رختکن منتهی می شود.
وی رختکن این بخش از حمام را چون دیگر بخش های عنوان کرد و بیان داشت: فضای گرمخانه در سمت شرقی این راهرو واقع شده و شامل دو اطلاق نسبتا کوچک با پوشش سنتی می باشد که در امتداد شرقی به غربی یکدیگر احداث شده اند.
این مسوول مصالح احداثی در حمام تاریخی محله درویش دماوند را از سنگ لاشه، ملات گچ و ساروج عنوان کرد و گفت: در ابتدا سطوح داخلی آن با ملات آهک اندود شده بود اما در حال حاضر دارای اندود سیمان سفید است و قوسهای گنبد و طاق و تویزه های بنا جناغی احداث شده و دارای توازن و ایستایی بسیار خوبی می باشد. حد فاصل میان پایه ها و گنبد حمام کاربندیهایی اجرا شده که زیبایی خاصی به بنا بخشیده است.
لازم به ذکر است هم اکنون بنای حمام تاریخی فوق از سطح کوچه های اطراف حدود یک متر بلندتر می باشد و در سطح بام آن تنها سه گنبد نسبتا کوچک قابل رویت بوده و بقیه سطوح آن مسطح بنظر می رسد که همه جای آن با قیرگونی و آسفالت پوشیده شده است.
منبع: هیئت جوانان محله درویش