پدیدآورنده : محمدجواد حاج علی اکبرى
موضوع : محمد (ص), پیامبر اسلام , 53 قبل از هجرت 11 -ق
عنوان فرعی : سیری در سیره اخلاقی و عملی پیامبر اکرم(ص)
محل انتشار : تهران
ناشر : نشر فرهنگ اسلامى
تاریخ نشر : 1387
یادداشتها : کتاب حاضر تحت عنوان " سیره نبوی " درسال 1385 توسط همین ناشر منتشر شده است
معرفی:
این کتاب تحلیلی اجمالی از شخصیت و منش انسانی الهی پیامبر اکرم (ص) است که با استناد به آیات و روایات و با بیانی روان و عمومی در 3 بخش تدوین یافته است. نخست از الگوها و مشخصات منش فردی پیامبر و برنامه آن حضرت در پوشش, خوراک, نظافت و خواب بحث شده، سپس سیره عبادی حضرت و توجه ایشان به مناجات، ذکر و دعا، نماز، روزه، تلاوت قرآن و حج بیان گردیده است. در بخش پایانی، اصول و قواعد رفتار اجتماعی پیامبر و آداب معاشرت در رفتار و اندیشه آن حضرت بررسی گردیده است. مهمترین ویژگی سیره نبوی در عرصه اجتماعی، توجه اصل اعتدال و ارتباط حسنه و رفتار نیکو با اقشار مختلف مردم است.
در بخشی از درآمد کتاب اینگونه آمده است:"خداوند تبارک وتعالی پیامبراسلام(ص) را الگویی تمام عیار برای جامعه بشری عموما و به مومنان مسلمان خصوصا، معرفی کردهاست.ایشان معیاری کامل و میزانی دقیق است که انسانها میتوانند رفتار، گفتار و کردار خود رابا آن بسنجند و فاصله خویش با مقصد متعالی آفرینش را محاسبه و برای حرکت تکاملی خود برنامه ریزی کنند."
مکتبی میتواند جاودانه شود که ایدهآلهایش را در قالب نمونههای مجسّم، به انسانها نشان دهد. مکتب پیامبران الهی، از این ویژگی مهم بهرهمند است و صاحبان پیام الهی، نمونة عینی و کامل پیام خویش هستند. خداوند متعال در قرآن، وجود مقدس پیامبر خود را نمونه کامل و اسوة همگان معرفی کرده و الگوی مطلوب خود را علاوه بر صورت مکتوب، در قالب بشری نیز متجلی کرده و به انسان هدیه کردهاست.
انسان، ذاتاً اثرپذیر و فطرتاً الگوپذیر است و مطالعة الگوهای رفتاری پیشوایان دین، یکی از راههای بسیار مؤثر در تربیت اخلاقی است. «سیاحت جمال»، در سه بخش منشهای فردی، روشهای بندگی، و واکنشهای اجتماعی تدوین شده و مؤلف، سعی کرده در هر عنوان، مهمترین رفتارهای حضرت محمد(صلیاللهعلیهوآله) را توصیف کند و الگوی ملموسی برای مخاطب جوان و متناسب با مسائل و نیازهای او، ترسیم نماید.
در فصل منشهای فردی، عناوینی چون پاکیزگی، پوشاک، خوراک، خواب، خنده، گریه، سکوت، سخنگفتن، و راه رفتن پیامبر اکرم(صلیاللهعلیهوآله) به چشم میخورد که ذیل هر عنوان، نمونههای متنوعی ذکر گردیدهاست.
در فصل روشهای بندگی، از ذکر، دعا، نماز، روزه و ارتباط حضرت با قرآن سخن به میان آمده و فصل واکنشهای اجتماعی، عناوینی چون امر به معروف، صدقه، حسن خلق، تواضع، و ارتباط با کودکان و جوانان و بزرگسالان و... را در بر میگیرد.